Hlavní stránka

Parní vyváření vosku

VyvarovaniVosku_9 Zpracování vosku patří ke včelařině stejně jako zpracování medu. Je to pracné, je to lepivá špinavá práce, kterou každý musí v rámci obnovy díla dělat. Jenže jakou technologii zvolit ? Zkoušel jsem to na kamnech v hrnci a není to nic příjemného. Uvažoval jsem o slunečním tavidle, ale poslední dobou od toho mám pocit lidé začali ustupovat. Brutárek, lis a podobné věci - to už začíná zavánět vysokými pořizovacími náklady a tolik včelstev abychom to uživili zase nemáme. Takže pára.

Parní vyvařování je v podstatě velmi jednoduché - do vhodné nádoby umístíte rámky a pustíte tam páru. Teplo a horká voda udělá své a dnem nádoby začne vytékat nejdříve obsah zásobních buněk smíchaný s vodou z páry, která na chladných plástech z počátku samozřejmě kondenzuje a pak i vosk. Celé to trvá asi hodinu a i když trocha vosku zůstává v košilkách (bez lisu to z nich nelze dostat), výtěžnost není uplně špatná.

Výběr nádoby byl rochu dílem náhody - začal jsem nakupovat Ikea boxy SOCKERBIT, které jsou z poměrně silného a odolného plastu a ukázalo se, že se do nich při medobraní vejde 8 rámků 39x24. Začal jsem je používat, abych měl jedodušší práci s přenášením těžkých plástů a nástavků - ometené rámky vybrané na vytáčení do nich naskládám, odnesu a ještě jednou přeskládám s pečlivým ometením a pak mohu vytáčet i doma aniž bych potkal včelu. Tu samou nádobu jsem se rozhodl použít i pro parní vařák. 8 rámku je pro naše potřeby dost na jednu dávku, takže lehká úprava jedné z beden a můžeme začít.

Úprava spočívala ve vytvoření otvoru v jednom spodním rohu (bedna bude šikmo), vložení mřížky aby do vytvaného vosku nepadaly košilky a pyl (mohlo by to ucpat výstup) a v úpravě víka, kterým pára dovnitř vstupuje. Generátor páry jsem objednal od Swiss Biene, ale moc kvalitní výrobek to není (to asi žádný z těchto generátorů). Hlavní problém je spirála, její životnost a ochrana - stačí párkrát vyvařit vodu na spodní hranici kdy sepne pojistka a pojistka se odporoučí. Samostatně se koupir nedá, takže to obejdete a začnete hlídat. Jednou to neuhlídáte a spálíte spirálu, takže se nakonec stejně nevyhnete koupi nové sady spirála + konektor s tepelnou pojistkou. Chce to použít časovač. Výhodou Swiss Biene je, že je v příslušenství jakýsi ruční obdélníkový odstraňovač tapet - já udělal díru do víka boxu a tuhle věc na víko našrouboval, takže vstup páry je vyřešen.

VyvarovaniVosku_1 VyvarovaniVosku_2

VyvarovaniVosku_3 VyvarovaniVosku_4 VyvarovaniVosku_5

Tavba probíhá tak, že se naplní vyvíječ destilkou, zapne se, naskádají se do bedny rámky, případně se vloží siťka s úlomky vosků a divočiny a pod výstupní díru se postaví kyblík. Po asi hodině je kyblík naplněn dle množství sladiny buď více či méně hnědou tekutinou na jejíž hladině je koláč roztaveného pomalu tuhnoucího vosku. Kyblík se nechá vychladnout, koláč je možné vcelku vyjmout, opláchnout, opucovat zespodu od největších nečistot a tím je vosk připraven na další zpracování. Až je těchto malých koláčů více, dá se na kamnech ve velkém hrnci provést již finální přetavení a vyrobí se koláč velký, téměř čistý, který je možné předat na výrobu mezistěn, aniž by se za vosk člověk musel stydět.

VyvarovaniVosku_6 VyvarovaniVosku_7 VyvarovaniVosku_8