Dobré jídlo a pití

Šunka (a nejen ona) již dnes není co bývala. Levnější druhy lze těžko nazvat šunkou – obsahují vysoké procento tuku, kůže, více soli na skrytí různých pachutí, mnoho konzervantů – prostě to není ono a to ani chuťově, ani z hlediska zdraví. Dají se koupit kvalitnější druhy, ale jejich cena je okolo 400 Kč za 1 kg. Když jsme viděli v pořadu „Jste to co jíte“, jak připravovali šunku domácí, hned jsme to zkusili. Výsledek nebyl zcela ideální - chutnalo to jako vařené maso a dost se to drobilo. K šunce to tedy mělo hodně daleko. Nevzdali jsme se a o výsledku je tento článek.

Jednou jsem takhle přišel domů a čekal mě tam až nezvykle dobrý salát. Prý vznikl celkem náhodným smícháním všeho možného co bylo doma po ruce. Salátů jsem vyzkoušel už obrovskou řadu, ale tenhle mě fakt dostal, takže ještě za čerstva jsem nechal sepsat veškeré ingredience a tady je návod, protože i podruhé podle sepsaného návodu se povedl.

Ať si EU říká co chce - utopenec je kvalitní české jídlo a nikdo nám ho nevezme. Sám mám tuto pochoutku opravdu rád, takže není divu, že se rád podělím o některé recepty. V první řadě chci říci, že recepty nejsou moje - prozradili mi je známí, za což jim tímto děkuji.

Na první pohled se to nezdá, ale tento extra nízkotučný salát je opravdu vynikající pochoutka:

- 2 balení olomouckých tvarůžků (nakrájíme na kostičky)
- 1 sklenice kysaného zelí (doporučuji pokrájet)
- 2 středně velké cibule (nakrájet na drobno)
- troška olivového oleje


Promícháme a necháme několik hodin uležet. Ačkoliv by se dle komponent mohlo zdát, že toto jídlo příliš nevoní, zelí a cibule udělá své a patřičnou dávku smrádku odebere. Salát pak přežijí i slabší nátury.

Kdysi jsem neměl ani páru o tom, co je to takový koktejl a ani jsem neměl pocit, že bych o něco přicházel. Pak jsem ale na jedné prezentaci škol neodolal a nechal si od žáků - budoucích barmanů namíchat pár dobrých koktejlů, aby mi prezentace školy kde jsem pracoval pěkně utíkala. Ochutnal jsem "Alexandru" a ihned po té jsem začal shánět informace o tom, co a s čím smíchat, aby vzniklo něco moc dobrého. Existuje spousta literatury, spousta internetových receptářů, ale mají společné jedno - téměř v každém koktejlu je nějaká speciální příměs - buď drahá, nebo je jí tak málo, že se ani nevyplatí ji kupovat. Časem jsem dal dohromady sadu, která využívá povětšinou levných komponent, které jsou snadno dostupné.